Το Δωμάτιο

Ιδιωτική ‘Εκδοση (1981)

Ο γείτονας πέθανε
Ήταν παράξενος γείτονας.
Δεν έκανε ποτέ φασαρία,
μονάχα ο θόρυβος απ’ το κλειδί στην πόρτα.
Δεν ακουγόταν.
Μονάχα όταν φταρμιζότανε
περνούσε ο ήχος την σωλήνα του καλοριφέρ
κι ερχότανε στ’ αυτιά μου.

Χθες Ξαφνικά πέθανε.
Πόσο μου λείπει εκείνο το κλειδί στην πόρτα…


Διάβασαν… έγραψαν!

Τούτο το βιβλίο είναι ο θρυμματισμένος καθρέφτης αυτής της πολιτείας. Με τη μοναξιά, τη μοναξιά, τη μοναξιά της, με τις σάπιες της ιδέες σε χρυσά περιτυλίγματα, με τον Άγιο Μάρκο στη μήτρα της να γεννοβολάει την απόγνωση της απομόνωσης και τους δρόμους της να σέρνουν πάνω τους την καμουφλαρισμένη μελαγχολία μας. Πούρχεται να την ξεκαμουφλάρει, ξεγυμνώνοντας τον εαυτό του κι ύστερα εμένα, κι ύστερα εσένα και τον άλλο και τον άλλο, ο Γιώργος ο Σταυρακάκης με το «ΔΩΜΑΤΙΟ» του, «με τις χιλιάδες» κατά που γράφει «ατομικές μαρτυρίες, που λεπτό το λεπτό πληθαίνουν και γίνονται εκρήξεις».

Μάνια Π. Κωστοβασίλη
Εφημερίδα “Πατρίς”


Η έκδοση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της πολιτιστικής ζωής του Ηρακλείου στο χώρο της ποίησης. Γιατί από τη μια μεριά δίνει το μέτρο των δυνατοτήτων μιας αυτόχθονης πολιτιστικής ανάπτυξης και από την άλλη, το μέτρο μιας ευαισθησίας που δεν χάνεται στη σκληρή πραγματικότητα.

Εφημερίδα “Τα Νέα”


Έτσι, όπως αποδεικνύεται από την ποιητική του συλλογή «Το Δωμάτιο», ο Γιώργος Σταυρακάκης θα αποτελέσει σύντομα μία απ’ τις γονιμότερες, σεμνότερες και πιο αξιόλογες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Με ένα δικό του τρόπο, ρεαλιστικό, αλλά και πολύ λυρικό, όπου και όσο χρειάζεται, μας δίνει το πρίσμα του κόσμου μας με τα δικά του μάτια. Στίχος χωρίς υπονοούμενα που διακρίνεται για την απόλυτη αίσθηση του μέτρου, την ανωτερότητα της έκφρασης και την προσγειωμένη ευαισθησία.
Είναι η εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας, είναι ο παγερός, ασθμαίνων και αγχώδης κόσμος που μας περιβάλλει, δοσμένος έντεχνα στους στίχους του Γιώργου Σταυρακάκη.
Βαθειά στοχαστικός ο Σταυρακάκης, διαμαρτύρεται με τον δικό του τρόπο που προβληματίζει και συγκινεί. Ο Γιώργος Σταυρακάκης πέρασε τις απαραίτητες εμπειρίες και έφθασε στην ολοκληρωμένη γνώση των εκφραστικών μέσων, έτσι ώστε νάχει τη μορφολογική ικανότητα για μια ελεύθερη φωνή, μια δική του αυθεντική πραγματικότητα.

Γ. Σπυρόπουλος
Εφημερίδα “Αλλαγή”Ο Γιώργος Σταυρακάκης. Αυτός ο νέος Ηρακλειώτης ποιητής με το πρώτο του κιόλας ποιητικό έργο – σαν πρώτη παρουσίαση δηλαδή στα ελληνικά Γράμματα, μας συγκίνησε. Το βιβλίο του έχει τίτλο «ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ». Το «Δωμάτιο» μας δείχνει έναν ποιητή βαθυστόχαστο που προβληματίζει. Ξεκάθαρες των τραγουδιών του οι φωνές διαμαρτύρουνται σε παγκόσμια αχτινοβολία. Ο Γ.Σ. είναι ο ποιητής, που περπατώντας πάνου στη ζωή σε κάθε του βήμα θ’ αφρουκαστεί ρωτώντας το αόρατο. Θ’ ακούσει την απόκριση και θα την κάνει στίχο. Θα την κάνει αγάπη. Θα την κάνει λύρα.

Βαγγέλης Γρατσέας
Εφημερίδα “Πατρίς”