Ρεσάλτο

Ρεσάλτο, MINOS EMI 1997

Εκδόσεις: MINOS EMI (1997)
Μουσική – στίχοι – ενορχήστρωση: Γιώργος Σταυρακάκης
Παραγωγή: Μάνος Ξυδούς

Νυχτερινά Ρεσάλτο σε επαρχιακό τοπίο.Οι εργάτες που τραυματίζουν τους δρόμους κι οι δρόμοι που δε βγάζουν πουθενά. Κι όλα να μένουν ακίνητα και παλιωμένα. Μονάχα μια υποψία να φέρνει η βροχή στα όρθια δέντρα. Ένα σύντομο δρομολόγιο – βουβή παραδοχή – τα ίχνη των σαλιγκαριών το ξημέρωμα.
Γ.Σ.

Περιέχει τα τραγούδια:

 1. Καλοκαίρι
 2. Βρέχει στη Λένορμαν
 3. Δεν ήσουν φως – Δεν ήσουν ψέμα
 4. Λίνα
 5. Νυχτερινό δρομολόγιο
 6. Ρεπό
 7. Αμαρτωλό*
 8. Σκιές και όνειρα
 9. Σαν τα τσιγάρα
 10. Ρεσάλτο

  *Στίχοι: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μουσική: Νίκος Χρονάκης, Γιώργος Σταυρακάκης

Playlist


Άκουσαν… έγραψαν!

Πάνω από τις πολυκατοικίες, αλλοπαρμένο από τους καπνούς της πόλης, ένα μάτι θαλασσινό γράφει το δικό του σενάριο στο τσιμέντο. Σαν καρτ-ποστάλ από τα χρόνια, κολλημένο σε τοίχο δωματίου, στη Γερμανία.
Ο δίσκος ξεκινάει με το “Καλοκαίρι” σαν ευχή. Λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή: αφρός, βυθός, δύση, ανατολή. Και τερματίζει μ’ ένα ρεσάλτο στην επόμενη επικίνδυνη αποστολή.

Κ.Ζ.
περιοδικό του Μύλου – Θεσ/νίκη


Από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές που ακούσαμε τελευταία, το “Ρεσάλτο” αποτελεί την πρώτη δισκογραφική δουλειά ενός νέου τραγουδοποιού από το Ηράκλειο, του Γιώργου Σταυρακάκη.
Το “Ρεσάλτο” με την τρυφερότητα της μουσικής και στιχουργικής του γραφής και τη ζεστασιά της ερμηνείας του, είναι μια πολύ καλή αρχή στο δισκογραφικό ταξίδι του τραγουδοποιού. Ξεχωρίσαμε τα κομμάτια “Νυχτερινό δρομολόγιο”, “Λίνα”, “Ρεπό” και “Σαν τα τσιγάρα”.

Γιώτα Κακαρούκα
ΠΟΠ & ΡΟΚ – Αθήνα


Έχει μια ιδιόρρυθμη γλυκύτητα η φωνή του Γ. Σταυρακάκη. Θυμίζει Σαββόπουλο στις πολύ εσωτερικές του στιγμές, τότε που σε κάνει να νιώθεις ότι το τραγούδι είναι γι’ αυτόν πριν απ’ όλα υπόθεση αυστηρώς ιδιωτική, που μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης και για λόγους πολύ σοβαρούς αποτολμά να δημοσιοποιήσει. Έχει όμως και μια τραχύτητα που φέρνει κατά Γκαϊφύλια μεριά, καθιστώντας την ερμηνεία του ακόμη πιο ιδιόμορφη μα και υποβλητική. Την υποβολή αυτή μπορεί και την στηρίζει με μια ευαισθησία που, παρά την κατά περιοχές ηλεκτρική της ροπή (πολύ διακριτική και προσεγμένη και με εξαίρετους μουσικούς, όπως ο κιθαρίστας Θεολόγος Στρατηγός, ο μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο σαξοφωνίστας και κλαρινίστας Θύμιος Παπαδόπουλος, ο κημπορντίστας Βασίλης Μούστος και ο ντράμερ Στέφανος Δημητρίου), μένει επικεντρωμένη στην μπαλαντιέρικη μελωδικότητα, θα λέγαμε με τον στιβαρό τρόπο που καλλιεργήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο στον “Σταυρό του Νότου”, αλλά με το ψυχικό δόσιμο του Νικόλα Άσιμου. Μια εκφραστικά συνεπής στάση, που το λεπτό άρωμα του καρπού της οφείλουμε να το αποδώσουμε εξ ολοκλήρου στον Γιώργο Σταυρακάκη, καθώς δικοί του είναι στίχοι και μουσική σ’ αυτό το πλήρως προσωπικό L.P. ….”

Αργύρης Ζήλος
Δίφωνο – Αθήνα


Όμορφη μουσική από έναν ευαίσθητο δημιουργό. Μελωδίες χαμηλών τόνων και στίχοι μεστοί με ταξιδιάρικη και ονειροπόλα διάθεση.
Είναι μια αξιόλογη δουλειά για την επιμέλεια της παραγωγής, της οποίας υπεύθυνος είναι ο Μάνος Ξυδούς. Ο Γιώργος Σταυρακάκης ανήκει στους καλλιτέχνες που δεν έχουν ηχηρή παρουσία αλλά κερδίζουν τον ακροατή τους.

Μουσική – Κ. F.


Μια φθινοπωρινή ματιά ζεστή, τρυφερή και θλιμμένη σε επαρχιακό τοπίο, όπου “οι εργάτες τραυματίζουν τους δρόμους και οι δρόμοι που δεν βγάζουν πουθενά”. Μια ενδιαφέρουσα παραγωγή ενός νέου τραγουδοποιού από το Ηράκλειο, κάνει δέκα τραγούδια νυχτερινές διαδρομές σε περιοχές της άλλης Ελλάδας.

Δημήτρης Ράλλης
10 με τόνο – Μουσική